Frågor
HÄR HAR VI SAMLAT ETT URVAL AV FRÅGOR SOM OFTA DYKER UPP.
1. Hur är det att springa orientering i Sälen på Sommaren?
Svar: I Sälenfjällen kan du under sommartid utöva orientering i mängder. Det finns en 130 kvm stor karta ritad av Kenneth Kaissajunnti som blivit utnämnd till Sveriges bästa kartritare 2007. Årligen sitter även ca 600 kontroller ute i terrängen i samband med arrangemangen 3+3 och Rikslägret. På lägret kommer du erbjudas kvalitativa träningar, delvis med elektronisk stämpling och planerade av flera olika duktiga banläggare. du kommer även få chans att delta under tävlingsdagarna vid 3+3.
2. Vad handlar konfirmationsundervisningen om?
Svar: Människolivet brukar beskrivas som en resa, från födelsen till död, däremellan så rör sig livet. Under dagen är vi alltid på väg, från frukosten till skolan, aktiviteter, vänner, familj, nöjen och till nattens vila. Vi förändras ständigt till det yttre, men livet är också en inre resa där vi växer och påverkas av det vi är med om längs livets väg.
Konfirmationen kan vara till hjälp att orientera sig på denna livsväg.
Vi lever i ett materiellt samhälle där utvecklingen rasar fram. Vi lär oss att hantera allt det yttre, nya kläder, nya mobiltelefoner, kommunikationen med vänner via dator och många glömmer att vi är mer än yta.
Ett isberg ser vi bara toppen på men under ytan är det jätte stort. Trädets rötter ser vi inte men de sträcker sig långt under jorden, längre än dess synliga grenar. Lika är det med oss människor, vi ser ytan, men vi är ett stort mysterium som är spännande att utforska.
Det handlar om livet – ditt liv.
Det handlar om relationer med andra och vår värld.
Det handlar om bekräftelse, om att se, synas och bli sedd.
Det handlar om din och vår historia och gemensamma framtid.
3. Hur fungerar själva konfirmationen och konfirmationslunch med släkt och vänner?
Svar: Konfirmationen kommer att hållas i Transtrands kyrka. Däreffter kommer vi att äta en gemensam konfimationsmåltid på Experium i Lindvallen där alla släktingar och vänner som vill närvara är välkomna!
4. Hur transporteras deltagarna ut till träningar i Sälenområdet under lägret?
Svar: Under största delen av lägret kommer vi att transportera oss med cykel. Vissa dagar då vi besöker andra kyrkor och har lite längre till träningspassen kommer vi att åka storbuss.
5. Jag har inte slutat skolan den 9 juni. Kan jag ändå åka på konfirmation Sälen?
Svar: Konfirmationslägret skall vara cirka tre veckor långt och vi vill erbjuda såväl konfirmander som föräldrar möjlighet att kombinera konfirmationen med tävlingarna och träningar kring 3+3 i Sälen. För att det inte skall bli ett allt för stort tidsrymd mellan 3+3 och konfirmationen är vi tvungna att starta lägret redan den 9 juni. Vi är medvetna om att vissa skolor har avslutning en senare dag under samma vecka men kan endast hjälpa till med att skriva ett intyg om att eleven skall deltaga i konfirmationsundervisningen och därmed ansöker om ledighet för de eventuellt missade skoldagarna. Vi hoppas och tror att detta är den mest praktiska lösningen för deltagarna.
6. Ska konfirmanderna bära kåpor och hur får man tag i sådana?
Under konfirmationen i kyrkan kommer deltagarna erbjudas att bära kåpor (för de som vill). Kyrkan tillhandahåller dessa och det är således inget man som förälder eller deltagare behöver bekymra sig över!
7. Vad händer om man inte är döpt?
Svar: För att konfirmera sig sig efter avslutat läger krävs det att man är döpt. Den som ännu inte är det behöver dock ej oroa sig. Prästen Båt-Lena har också på förhand koll på vilka deltagare som inte är döpta då dessa inte finns med i Svenska kyrkans register över dess medlemmar. Innan konfirmationen den 2:e juli kommer Båt-Lena se till att de som inte är döpta blir det, såvida de bestämt sig för att konfirmera sig efter avslutat läger.
8. Kommer fotografering att ske på konfirmationsdagen?
Svar: Japp, vi kommer att se till att en fotograf kommer och förevigar tillfället. Bilderna kommer kunna beställas under konfirmationslunchen den 1 juli! Petterssons foto i Malung är ansvariga för fotograferingen och har erbjudit sig att ta såväl en gruppbild samt individuella bilder för de som önskar.
9. Hur fungerar betalningen? Kan jag få tillbaka några pengar på anmälningsavgiften från hemförsamlingen?
Svar: Det man som förälder betalar är anmälningsavgiften. Kyrkostyrelsen beslutar varje år om ett schablonbelopp som skall täcka kostnaden för konfirmationsundervisningen (undervisningsmaterial, lön till präster, musiker, bibel etc.). Detta belopp “clearas” direkt mellan konfirmandens hemförsamling och Lima-Transtrands församling. Som förälder behöver man aldrig bry sig om den pengen.
10. Får jag konfirmera mig även om jag bara är 14 år?
Svar: Svenska kyrkan rekommenderar att man konfirmerar sig då man går i åk 8, d.v.s det år man fyller 15. Om du går i 9:an eller är äldre går det också bra att konfirmeras. Om man exempelvis har börjat skolan ett år tidigare eller har andra särskilda själ till att konfirmera sig ett år tidigare ger vi vanligtvis distans även till detta!
Inga kommentarer än.